maandag 2 maart 2015

HET VALSE APPEL ARCHIEF - aflevering 6  
Vrolijke kleurige prenten zijn het, die Appel litho's. Soms wel wat erg kleurig, zullen sommigen misschien zeggen. Hoe kleuriger hoe beter, menen anderen, onder wie de vervalser van deze prent uit 1973. En hij voegde ook nog roze toe, een drukgang die in het origineel helemaal niet voorkomt. Vergissing? Overmoedigheid? Hoe dan ook, het gebruik van roze, in de ogen en op de borst, is het voornaamste kenmerk waardoor de valse prent zich onderscheidt van de echte.

De echte (de rechter dus) maakt deel uit van een map die oorspronkelijk in Denemarken werd uitgegeven en die recent werd geveild bij Christie's. De illustratie komt uit hun catalogus. Ik citeer de relevante details uit hun beschrijving:

'PORTFOLIO - COBRA, Denmark, Dan-Graphique, 1973. The complete set of seven signed and numbered lithographs in colors, horse-texte, title page and text, on wove papers, copy 73 of 150, [...] original paper wrappers and blue linen-covered portfolio with printed title.[...] Including works by Egill Jacobson, Chr. Dotremont, Corneille, Karel Appel, Pierre Alechinsky, Asger Jorn, and Carl-Henning Pedersen'

De richtprijs voor de map bedroeg (vvor de goede orde) 2000 - 3000 dollar.

Het 'slopen' van mappen komt in de kunsthandel veel voor. Het is natuurlijk gemakkelijk om daar moralistisch te doen. Het hoort niet. Maar daarom is het nog niet altijd onbegrijpelijk. Het is gemakkelijker om acht kopers voor een prent van duizend euro te vinden dan een die bereid, en in staat, is om achtduizend voor de hele set te betalen. Wij zijn zelf, twee jaar lang, de trotse eigenaars geweest van de complete map A Beast-Drawn Man, met zeven litho's. We waren vastbesloten de map compleet te houden en niet te zwichten voor die ene klant die deze prent wel wilde kopen en de volgende die wel belang had bij een andere. Iedereen vond hem prachtig, maar niemand kocht hem compleet, totdat we hem uiteindelijk van de hand hebben gedaan aan een collega. Ik maak me weinig illusies wat er uiteindelijk mee is gebeurd.

Het gevolg van dat 'los verkopen', om het iets vriendelijker te zeggen, is wel dat complete mappen niet alleen duur, maar vaak ook hoogst zeldzaam worden. Appel heeft in de loop van tijd een hele serie mappen gemaakt, maar de twee die er hoog bovenuit steken zijn, althans naar mijn mening, A Beast-Drawn Man en Paysages humains. En van die laatste heb ik nog nooit een compleet exemplaar gezien. Deze mappen bevatten, voor mij, het beste dat Appel op grafisch gebied heeft gepresteerd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.