dinsdag 3 maart 2015

HET VALSE APPEL ARCHIEF - aflevering 14In december 2003 wijdde Discovery Channel een hele avond aan het thema ´Art Crime´. Nu klinkt dat indrukwekkender dan het in werkelijkheid was, want als je alle reclameblokken eruit knipte bleek de tijdsduur nogal tegen te vallen, maar het was desalniettemin een gedenkwaardige avond, waarop alle artiesten uit het Valse Kunst Circus wederom hun opwachting maakten. Er was, hoe kan het anders, een prominente plaats ingeruimd voor Geert Jan Jansen, die met zichtbaar genoegen zijn bekende verhaal deed. Het kasteel in Frankrijk, de Duitse inspecteur Ernst Scholler, de arrestatie, de problemen die de Franse justitie had om zijn schuld aan te tonen, het werd allemaal breed uitgemeten en ieder kwam zijn zegje doen. Niets nieuws onder de zon, zou je dus zeggen.

Toch kwam er ook nog een interessant stukje voor het Valse Appel Archief in voor. Jansen had ´voorzorgmaatregelen getroffen´, en toevallig kwam er net op de dag van de opnamen ´een pakje uit Antwerpen´, dat hij lang daarvoor in een kluis had opgeborgen. Voor de camera´s pakte hij het uit en bekeek met gepaste trots de zeer gevarieerde inhoud. En al bladerend stuitten we warempel op een mij tot op dat moment onbekende 'Appel' (zie boven).

Begin dit jaar kreeg Jansen, na lang procederen, eindelijk een deel van zijn in beslag genomen werken terug van de Franse justitie, een feit waaraan in de pers weer uitgebreid aandacht werd besteed. Een van die artikelen verscheen in de NRC en was geschreven door Kester Freriks, die wel meer stukken over GJJ op zijn naam heeft staan, maar het was ongetwijfeld geautoriseerd door de meestervervalser zelf. Er werd een hele serie gerestitueerde werken getoond, waarbij valse met een rood kruis werden aangeduid. En bij de door de meester zelf als 'vals' bestempelde werken zien we opeens ook weer onze 'litho'. In de stijl van.Een interessant detail volgt tegen het eind van het stukje. Jansen meldt dat hij alle valse litho's het oplagenummer 13/100 meegeeft, dit om duidelijk te maken dat het hier om een vervalsing gaat. Er moeten toch eenvoudiger manieren te bedenken zijn om dat duidelijk te maken, zou je toch zeggen. Maar enfin, hij wordt weer bedankt. Maar geloven doe ik hem niet.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.