maandag 2 maart 2015

HET VALSE APPEL ARCHIEF - aflevering 12
Een wel zeer bondige en beknopte aflevering in het Valse Appel Archief, met een zeefdruk uit 1969. Niet zijn mooiste, roept u misschien uit, en ik kan u alleen maar gelijk geven. Maar dat terzijde. Enige tijd geleden kon je de prent met enige regelmaat aantreffen op internetveilingen, dus alle reden om hem eens nader te bekijken. De kleuren lopen hieronder nogal uiteen, maar, zoals, al eerder vermeld, dit kan ook worden veroorzaakt door verschillen in de instellingen van computer en/of camera. De eerste foto komt het dichtst bij het origineel.

Het is lastig om verschillen in vorm te ontdekken en we moeten opnieuw concluderen dat men bij het vervalsen zorgvuldig te werk is gegaan. Het is geen slordig broddelwerk. Toch is er een verschil dat opvallend genoeg is om als criterium voor vals/echt dienst te kunnen doen. De roze achtergrond loopt niet rondom door. Aan de linker- en onderzijde vinden we opeens open stukken. Als we het origineel goed bekijken, zien we dat dit kleurvlakken zijn in heel licht geel/creme. Op de vervalsing is dit stuk echter onbedrukt: wat we zien is wit van het papier. Of anders gezegd, er ontbreekt een drukgang in de vervalsing!

Nog een belangrijk verschil, zij het van andere aard: het origineel is gedrukt in een oplage van 75, de vervalsing geeft een editie van 100 aan.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.