maandag 2 maart 2015

HET VALSE APPEL ARCHIEF - aflevering 4

   Leuke kleine Appeltjes, zou je zo op het eerste gezicht zeggen. Vrolijke, speelse prenten, typisch Appel rond 1970. Een kniesoor zou misschien opmerken dat ze een beetje een rare maatvoering hebben, en dat de marges misschien wel wat aan de krappe kant zijn. Maar verder lijkt er weinig mee aan de hand. Dat wil zeggen, tot je bij de signatuur komt: ze zijn gesigneerd met initialen 'k.a.', in kleine letters. Vreemd, want van Appel kennen we maar twee signaturen, 'CKAppel' en, in de meeste gevallen, simpelweg 'Appel'.

De oplossing blijkt simpel: de kleine Appeltjes zijn verknipte versies van de litho die hieronder staat afgebeeld. Van de vier kwarten is er dus maar een die een originele signatuur in potlood draagt; de andere drie zijn door scherp calculerende knippers voorzien van initialen en soms een oplagenummer. Want vier kleine Appeltjes brengen meer geld op dan een grote. Logisch, nietwaar?

Maar hieronder staat de enige echte (lees: volledige):
Karel Appel, Vier figuren, kleurenlitho, gesigneerd en gedateerd '1970' in potlood r.o., 80 x 62 cm, met droogstempel London Arts, Detroit, USA.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.