maandag 2 maart 2015

HET VALSE APPEL ARCHIEF - aflevering 11
Nog even terug naar Vledder, naar het Museum voor Valse Kunst, naar Geert Jan Jansen, en naar de eerste van de drie prenten op de achtergrond. Wat is dat voor een prent, en waarom hangt hij daar?

In 1976 organiseerde de Amsterdamse galerie Collection D’Art een tentoonstelling van Appel, waarvoor een speciaal affiche werd ontworpen dat gedrukt werd bij Imprimerie Arte in Parijs. Je komt het wel eens tegen op veilingen, waar het dan meestal rond de honderd euro opbrengt. Maar als litho in oplage is hij moeilijk te vinden. Het enige exemplaar dat ik op ArtPrice heb kunnen ontdekken is ooit geveild bij Tajan in Parijs. Maar dat heeft merkwaardig genoeg precies dezelfde breedte als het affiche van Collection D’Art, alleen is het zo’n vijftien cm minder hoogte. En dat is precies de ruimte die de tekst inneemt. Het exemplaar was gesigneerd in het smalle witte randje aan de onderkant; de andere drie randen leken aflopend gedrukt, tot aan de rand, net als het affiche.
In een eerdere aflevering van het Valse Appel Archief is gesproken over het gebruik om als een reguliere grafiek editie, genummerd en gesigneerd, is gedrukt, daarna van dezelfde stenen een poster editie te maken, met toegevoegde tekst over de details van de expositie.Maar dat gebeurt niet altijd. Soms wordt ook alleen een affiche gemaakt. Het ligt voor de hand dat juist deze originele affiches bij verzamelaars in hoog aanzien staan. En soms gebeurt het dat van deze affiches exemplaren in omloop komen waarop het beeld is gedrukt, maar de laatste drukgang, die met de tekst, ontbreekt. We spreken dan van een affiche 'avant-la-lettre'. Veel exemplaren zijn er doorgaans niet van, maar je komt ze af en toe tegen.

Dus wat hangt er nu precies daar in Vledder? Een Jansen vervalsing, of een affiche avant la lettre waarop iemand een valse handtekening heeft gezet?

Toch nog maar eens kijken, daar in het Museum voor Valse Kunst.Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.