maandag 2 maart 2015

HET VALSE APPEL ARCHIEF - aflevering 13Daar zijn ze dan, Henk en Erna Plenter van het enige echte Valse Kunst Museum in Vledder. Ze zien er gelukkig uit en dat zijn ze ook vast, ondanks, of misschien wel dankzij, het feit dat ze hier poseren voor een ontegenzeglijk valse Appel, door Geert Jan Jansen hoogstpersoonlijk geïnspecteerd.

Het probleem bij deze prent is wel dat er nauwelijks aanvullende informatie is. De oplage is 100, en hij is, als het goed is, gedrukt op Arches, maar bij het oningelijste exemplaar dat ik in handen heb gehad en dat ook vrijwel zeker vals was, was het blad zover afgesneden dat van het watermerk 'Arches', dat linksonder hoort te zitten, alleen nog '-ches' over was.

Een vergelijking goed/vals is in dit geval ook niet mogelijk, omdat ik niet beschik over een afbeelding van een origineel. Erger nog, ik vermoed dat er helemaal geen origineel bestaat en dat we we hier te maken hebben met een prent 'in de stijl van Appel' (vergelijk VK1).


Noot: 

De tekst van deze aflevering van het Valse Appel Archief dateert, net als de meeste andere, uit 1997. Hen Plenter overleed in oktober 2011. Erna Jansen is nog steeds actief bij de Museums Vledder.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.