vrijdag 16 oktober 2015

ODE AAN PAULADe foto's die Hendrik Kerstens in de loop der jaren maakte van zijn dochter Paula hebben in korte tijd een klassieke status verworven en worden met groot succes geĆ«xposeerd in galeries en musea over de hele wereld. Ook in de Verenigde Staten, zoals mag blijken uit de beschrijving van deze uitgave door een vooraanstaand Amerikaans antiquaar, die het  aanduidt als 'one of the most beautiful art photography books of our time' en 'a contemporary art photography classic'.

Mooie foto's, dacht ik toen ik ze een paar jaar geleden voor het eerst zag, maar ook een beetje een 'gimmick'. Even is leuk, maar je kunt er niet eindeloos mee doorgaan. Maar nu ik vorige week twee 'Paula-boeken' tegelijk binnenkreeg en weer uitgebreid en gefascineerd heb zitten bladeren, blijkt opnieuw hoezeer ik het destijds bij het verkeerde eind had. Want de foto's blijven, ook na verloop van tijd, moeiteloos overeind. Alleen waarom? In de meeste teksten over Kerstens' foto's wordt breed uitgemeten hoe de fotograaf een brug weet te slaan tussen hedendaagse fotografie en de klassieke Nederlandse schilderkunst uit de zeventiende eeuw, met name Vermeer. Het heeft te maken met positionering, en met belichting, en het is helemaal waar. Briljant gedaan. 
Maar er komt nog iets bij. In laatste instantie is het niet de uitdossing, de theedoek op het hoofd, bubbeltjesplastic, een prullenmand, al die mooi uitgewerkte ideeĆ«n die de foto's de moeite waard maken. Want de werkelijke ster is Paula zelf. Een prachtig klassiek gezicht, steeds in dezelfde houding gefotografeerd: schuin van opzij, het hoofd iets gedraaid, de blik in de camera, ernstig kijkend. Maar juist door deze formeel bijna identieke opstelling valt op hoezeer zij iedere foto een andere gevoelswaarde weet te geven, door subtiele verschillen in gezichtsuitdrukking, de blik in haar ogen.  Natuurlijk, vader Kerstens heeft het allemaal gezien, en vastgelegd. Maar zonder model geen fotograaf. Hendrik Kerstens mag zich gelukkig prijzen met zo'n dochter, maar zeker ook met zo'n model.


In september 2013 waren Hendrik en Paula Kerstens te gast bij Pauw en Witteman:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.