vrijdag 22 november 2013

KINDERBEDTIJD


Zeldzaam en uiterst verzamelwaardig voor iedere Appel-liefhebber, deze enige roman die filmer Jan Vrijman (die een paar jaar later de klassieke documentaire De Werkelijkheid van Karel Appel zou maken) in 1957 [!] schreef en waarvoor Karel Appel het stofomslag ontwierp. 

De weinige keren dat dit boek wordt aangeboden wordt er vrijwel altijd melding wordt gemaakt van verkleuring en/of beschadigingen aan het stofomslag. Het bijzondere aan dit exemplaar is dat de vorige eigenaar zich heeft gerealiseerd dat dat nou juist is waar het bij dit boek om gaat en hij heeft er zelf een transparant beschermomslag om gedaan (wel los gelukkig, niet geplakt). Het resultaat is dat het stofomslag van Appel nog steeds in zeer goede staat verkeert, niet verkleurd en met een klein plekje bovenaan de rug als enige imperfectie (goed zichtbaar op de foto).

Jan Vrijman, Kinderbedtijd, Amsterdam, Strengholt, [1956]. Linnen met stofomslag, 23 x 15 cm, 169p. Stofomslag door Karel Appel, band en typografie door Jurriaan Schrofer.

in tegenstelling tot wat de titel misschien doet vermoeden, gaat het hier allerminst om een kinderboek, maar om een roman die de desillusie van de naoorlogse jaren tracht te schetsen:

'Het was een lusteloze tijd. De bevrijding, een mond vol beloften, was als een schim voorbij gegaan; er viel nu niet veel meer te achten of te verwachten.De teleurstelling lag als as op de tong; wij vouwden vliegtuigjes van illusies en keken ze na.'[Dit boek wordt dinsdag 26 november geveild op de Catawiki Kunstveiling Special 2]


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.