maandag 25 november 2013

ZULMA RAVEEL: MUZE, MODEL, MADAME


Roger Raveel zag er niet echt uit als een kunstenaar. Wie hem tegenkwam en hem niet kende, zou hem eerder houden voor een verzekeringsagent of een kleine sigarenhandelaar, en niet voor misschien wel de grootste Belgische kunstenaar uit de tweede helft van de twintigste eeuw. Voor zijn vrouw Zulma gold eigenlijk hetzelfde. Niks artistieks aan te bekennen. Een grof gebouwde vrouw, tegen wie Roger nog schrieler afstak, met een grote bril en een permanentje, en een Vlaamse tongval die het voor vrijwel ieder ander dan Roger moeilijk maakte te begrijpen wat ze zei. Maar toch, ze was zijn vrouw, zijn muze, zijn madame, zoals hij zelf zei. Zij had, zeker in de beginjaren, zijn kunstenaarschap mogelijk gemaakt, omdat ze in hem geloofde toen nog weinig andere mensen dat deden.  En zijn hele leven tekende en schilderde hij haar, zijn onwaarschijnlijke model.

Zulma Raveel overleed in 2009. Roger was, volgens het Nieuwsblad, een ‘gebroken man’.  Het was duidelijk: er moest een tentoonstelling komen die geheel aan haar gewijd was, met een ruime selectie aan werken waarop hij haar had afgebeeld.  En die kwam er, een jaar later, in het Raveel Museum in Machelen en in het hele dorpscentum. Er kwam ook een boek bij, een lijvige hommage aan de vrouw van zijn leven, onder de titel  Zulma: voor alles zichzelf -  een leven in herinneringen. Het werd in beperkte oplage uitgegeven en werd niet in de handel gebracht, zodat Nederlandse Raveel-liefhebbers  zich gelukkig mochten prijzen als ze een exemplaar hadden kunnen bemachtigen, want het was snel uitverkocht.  Maar voor de echte verzamelaars, de mensen voor wie alleen het zeldzaamste goed genoeg is, was er de luxe editie, in een oplage van 100 exemplaren, gesigneerd door Raveel, met een genummerde en gesigneerde ets, waarop de hand van de kunstenaar het profiel van Zulma tekent.  

Deze bijzondere editie, met de ets, wordt vandaag (dinsdag 26 november geveild) op de Special van de Catwiki kunstveiling:   http://veiling.catawiki.nl/ kunstveiling



vrijdag 22 november 2013

KINDERBEDTIJD






Zeldzaam en uiterst verzamelwaardig voor iedere Appel-liefhebber, deze enige roman die filmer Jan Vrijman (die een paar jaar later de klassieke documentaire De Werkelijkheid van Karel Appel zou maken) in 1957 [!] schreef en waarvoor Karel Appel het stofomslag ontwierp. 

De weinige keren dat dit boek wordt aangeboden wordt er vrijwel altijd melding wordt gemaakt van verkleuring en/of beschadigingen aan het stofomslag. Het bijzondere aan dit exemplaar is dat de vorige eigenaar zich heeft gerealiseerd dat dat nou juist is waar het bij dit boek om gaat en hij heeft er zelf een transparant beschermomslag om gedaan (wel los gelukkig, niet geplakt). Het resultaat is dat het stofomslag van Appel nog steeds in zeer goede staat verkeert, niet verkleurd en met een klein plekje bovenaan de rug als enige imperfectie (goed zichtbaar op de foto).

Jan Vrijman, Kinderbedtijd, Amsterdam, Strengholt, [1956]. Linnen met stofomslag, 23 x 15 cm, 169p. Stofomslag door Karel Appel, band en typografie door Jurriaan Schrofer.

in tegenstelling tot wat de titel misschien doet vermoeden, gaat het hier allerminst om een kinderboek, maar om een roman die de desillusie van de naoorlogse jaren tracht te schetsen:

'Het was een lusteloze tijd. De bevrijding, een mond vol beloften, was als een schim voorbij gegaan; er viel nu niet veel meer te achten of te verwachten.De teleurstelling lag als as op de tong; wij vouwden vliegtuigjes van illusies en keken ze na.'



[Dit boek wordt dinsdag 26 november geveild op de Catawiki Kunstveiling Special 2]